jeżyna 30.08.2023

Drozdze bayanuss połowa (5g) + pożywka. Dodałem  3kg cukru + około 10kg owocu + około 10l wody (razem z cukrem) ~ wyszło około 18l 

Moment natawu: 3 kg cukru, 0,5 w owocach, 18 litrów jest około

(3+0,5)×1000÷17÷18 = 11,43%

  • na następy dzień dodałem około 3kg owoców czyli łacznie jest 13kg (04.09 dodałem jeszcze około 1.5kg czyli 14.5kg!!!)

06.09.2023

dodałem około 1,6 kg cukru w około 6 litrach wody

Docelowo około 22l wina

(4,6+0,725)×1000÷17÷22 = 14,237967914%

Nie potrzebnie dodałem 3l wody!!!

//===========

17.09.2023 -> wina wyszło około 25l

więc dodałem jeszcze 0,5 kg cukru bo (4,6+0,725)×1000÷17÷25 ~ 12,52%

(4,6+0,725+0,5)×1000÷17÷25 ~ 13,70%

03.10.2023 zlałem z nad osadu i dodałem około 0,8 kg cukru

(4,6+0,725+0,5+0,8)×1000÷17÷25 ~ 15,58%

16.11.2023r zlane z nad osadu w smaku zapowiada się dobrze.

Komentarze wyłączone